Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 и 19 октомври на пл. "Славейков"

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

Снимка: facebook/FGUBG

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“. То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот.

Събитието се организира от Форум Гражданско участие и Националния младежки форум, с подкрепата на Програма „Европа“ на Столичната община.

В програмата на фестивала са заложени и интерактивни работилници на теми като личностно развитие, младежка работа, първа помощ и др., както и дискусии, фокусирани върху значими за обществото теми като гражданско участие, доброволчество, младежка политика, ученическо и студентско самоуправление.

За това пред БНР-Радио София Георги Петров, директор Форум Гражданско участие.

Георги Петров

Той припомни, че преди година Софийското Ларго се превърна в сцена на гражданското общество, където над 400 граждани се запознаха с дейността на 40 граждански организации. Фестивалът предложи 10 дискусии и панели, в които експерти обсъждаха важни теми като социалното включване и развитието на общности. Бяха проведени 7 творчески работилници, които позволиха на участниците да развият нови умения и да се вдъхновят за бъдещи инициативи.

"Много е важно хората да се запознаят с дейностите на гражданските организации, да разпознават себе си в каузите им, да участват – подчерта Петров. – Обществото ни става все по-осъзнато, хората разбират, че могат да влияят върху решенията, от които зависи нашия живот. Искаме да стимулираме диалога между граждани, институции, власт, бизнес."

Дискусиите във втория ден ще завършат с темата за фестивалите в градска среда като форма за социализация, за развлечение и култура, за гражданска активност.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени