Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" предложи, а КЕВР утвърди с близо 3% по-висока от действащата

Цена на природния газ от 63,72 лв. за MWh през октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за месец октомври в размер на 63,72 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за м. октомври, съобщиха от Комисията.

Новата цена е с близо 3 процента по-висока от тази за септември.
В ценовия микс за октомври влизат количества, доставени основно по дългосрочния договор с Азербайджан и от газохранилището в Чирен.

За пръв път ще бъде използвано синьо гориво, доставено чрез терминала за втечнен природен газ в гръцкия газ Александруполис, който заработи от днес и в който страната ни има дял от 20 процента.

Цената е с близо 10 лв./мегаватчас по-ниска от цените на международните газови пазари и осигурява конкурентни предимства за българските потребители, пишат от КЕВР.

От регулаторната комисия посочват, че:

"Независимо, че утвърдената цена от 63,72 лв./MWh е с 2,9 % по-висока спрямо цената за м. септември, тя остава конкурентна и осигурява на българските потребители благоприятни цени.

Цената е с близо 10 лв. по-ниска в сравнение с актуалния индекс TTF, достигнал през последните дни нива от близо 38 евро/мегаватчас или 74,16 лв./мегаватчас.

Основен фактор са изгодните в ценово отношение доставки на природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан.

Тези доставки до голяма степен потискат допълнително увеличение на цената, предвид нарасналите с 300 000 мегаватчаса договорени количества за месеца, водещи до намаляване на относителния дял на азербайджанския газ в общия микс за м. октомври", се казва в съобщението, публикувано на интернет страницата на КЕВР.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени