Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: 50% ще изберат мястото, където България е - при западните ЕС и НАТО

| Интервю
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Макар доверието към НАТО в България да не е крещящо, то мъничко расте напоследък. Доверието към ЕС у нас е традиционно високо и то расте, това означава хващане за познатото, показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл Болкан" за нагласите на българите към ЕС и НАТО.

В предаването "Нещо повече" Първан Симеонов коментира резултатите:

"Българите правят ясен избор, той донякъде е предпоставен, но е недвусмислен. Въпросът, "ако трябваше да избирате Запад – Изток", отговорите са 50:30:20, което означава, че 50% ще изберат мястото, където България е в момента , 20 – друго място, а 30 ще останат.  Възрастните поколения са по-носталгични и търсят алтернативи. По младите поколения  харесват мястото, където България е, в западните клубове – ЕС и НАТО", каза Симеонов.

За 25%  колебаещи се той коментира, че поради това, че обществото ни е на кръстопът и има проруски сантименти в излишък, общество с православна традиция и културни връзки, и заради други причини, тези хора са по-податливи на пропаганда, посочи Симеонов.

И съобщи, че в проучването е направено експериментално проверка на отношението към различни страни, дадени като примери за глобални и европейски фактори. "Винаги Германия е №1", каза той.

Галъп: Избирателите на ДПС биха предпочели формация на Доган пред такава на Пеевски

Изследването е финансирано, поръчано и изпълнено от "Галъп интернешънъл Болкан" в началото на септември, сред над 800 пълнолетни българи, по метода "лице в лице".

"Изследването е част от редовен мониторинг за отношението към различните геополитически фактори и този път добавихме изрични въпроси", уточни директорът в социологическата агенция.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени