Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел.
Наземната операция ще продължи успоредно с бойните действия в Ивицата Газа и на други места. 

Израелската операция в Ливан ще продължи и тази вечер, обявиха военните и добавиха, че се надяват да бъде приключена съвсем скоро. Тя не цели навлизане в Бейрут, твърдят още израелските военни.

Нахлуването на израелските войски в Южен Ливан е ограничено и само на малко разстояние отвъд границата, заяви военният говорител Даниел Хагари заяви:

"Израелските сили за отбрана провеждат ограничени и целенасочени нападения по северната граница на Израел срещу заплахата, която "Хизбула" представлява за цивилното население в Северен Израел.

Тези локализирани наземни нападения ще бъдат насочени към крепости на "Хизбула", които заплашват израелските градове, кибуци и общности по нашата граница."

Военният говорител Даниел Хагари заяви още, че войната е с "Хизбула", а не с народа на Ливан:

"Хизбула" превърна ливански села, разположени в съседство с израелски села, във военни бази, всички готови за нападение срещу Израел. "Хизбула" се беше подготвила да използва тези села като плацдарм за нахлуване в израелски домове в стил 7 октомври", каза Хагари.

Израел днес разкри за първи път, че от месеци израелските сили извършват операции в Южен Ливан, като откриват тунели на "Хизбула" и скривалища за оръжия под домовете, както и планове за инвазия на групировката.

Израел и Съединените щати са съгласни, че е важно да се ликвидира "инфраструктурата за нападения" на "Хизбула" по израелско-ливанската граница, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, след като през нощта е разговарял с американския министър на отбраната Лойд Остин.

Ливан е изправен пред един от най-опасните етапи в историята си, заяви във вторник служебният министър-председател Наджиб Микати по време на среща с организации на ООН и посланици на държави донори, на която отправиха съвместен призив за отпускане на помощ в размер на 426 милиона долара за справяне с тежката хуманитарна ситуация в страната и военните действия.

Израелските удари са принудили един милион ливанци да напуснат домовете си.

Днес "Хизбула" обяви, че е атакувала военновъздушна база в Тел Авив в отговор на нападенията срещу цивилни граждани в Ливан, като това е втората операция днес.

Групировката посвети нападението срещу неизползваемата база на своя лидер Хасан Насрала, който беше убит при израелски удар по южните предградия на Бейрут в петък.

По-рано днес "Хизбула" изстреля няколко ракети по централен Израел, включително по сградата на Мосад, близо до Тел Авив. Беше съобщено за двама, ранени от шрапнели, граждани.


А йеменските хути атакуваха с дронове израелски военни постове в Тел Авив и Ейлат, съобщи военният говорител на групировката.
Същевременно високопоставен служител от Белия дом, цитиран от агенция Ройтерс, заяви, че САЩ виждат подготовка на Иран да извърши в скоро време атака с балистични ракети по Израел, а Вашингтон на свой ред подпомага израелската страна за отпор срещу такава атака.

Служителят предупреди Техеран, че всяко военно предприятие срещу еврейската държава ще има "сурови последици".

Дим се издига от сграда след израелски военен удар в южните предградия на Бейрут, Ливан, 1 октомври 2024 г. Според Ливанската национална новинарска агенция (NNA) Израел е атакувал два района в южните предградия на Бейрут. Израелската армия (Цахал) заяви, че е извършила ^точен удар^ по Бейрут на 1 октомври; ЕПА/БГНЕС

Израелската армия от своя страна заяви, че засега не е открила никаква въздушна заплаха от Иран, но че е готова "да се защитава и да атакува" в случай на иранска атака:

"Нашите партньори от САЩ ни информираха, че са засекли иранска подготовка за изстрелване на ракети по Държавата Израел в близко време(...). За момента не откриваме никакви въздушни заплахи (от страна на) Иран. В миналото сме се справяли с подобни заплахи и сега ще се справим с тази заплаха", заяви в телевизионно обръщение говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

Той добави, че ако се наложи, армията "е готова да се защити и да атакува".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени