Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото. 

В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков "добри и прагматични отношения".

"Нашите очаквания са Североатлантическият алианс да продължи да работи в същото русло, в което работеше досега. Добре познаваме г-н Рюте. Президентът Путин неведнъж е водил преговори с него. Едно време имаше надежди, че могат да бъдат изградени добри и прагматични отношения. Знаем, че впоследствие Нидерландия зае непримирима позиция, която изключва всякакви контакти с нашата страна, затова не мислим, че в политиката на Алианса нещо съществено ще се промени".

Русия няма да подпише нов договор със Съединените щати, който да замени споразумението, ограничаващо стратегическите ядрени оръжия на всяка от страните, което изтича през 2026 г., съобщи днес в. "Известия", като се позова на високопоставен руски източник. Според същия източник тази позицията на Москва остава непроменена заради продъжлаващата подкрепа на Вашингтон за Киев. Именно заради нея в края на февруари миналата година Владимир Путин обяви, че прекратява участието на Москва в Договора за ограничение на настъпателните стратегически оръжия - Нов СТАРТ.

Дмитрий Песков потвърди отказа на Русия да се връща към преговорите за ново споразумение.

Русия и Съединените щати заедно контролират 88% от ядрените бойни глави в света. Миналата седмица Владимир Путин каза, че Русия актуализира своята политика по отношение на ядрените оръжия и разширява списъка от сценарии, при които може да прибегне до използването им.

На фона на изострените отношения между Москва и Запада руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви днес, че Русия трябва да се подготви за дълга конфронтация със Съединените щати и е изпратила многократни предупреждения до Вашингтон за кризата в отношенията.

"Изпращаме всички предупредителни сигнали към противника, за да не подценява нашата решителност", обяви Рябков.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени