Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между Иран и Германия, Лалех Барзегар представя своя изложба в Габрово – "Повторение на формата"

Минимализмът в изкуството на иранската художничка Лалех Барзегар

16
Лалех Барзегар

Новият артсезон на "Орловска" 10 в Габрово започна с изложбата на иранската художничка Лалех Барзегар "Повторение на формата". Картините ѝ са изследване на минималистични форми и повтарящи се техники. Ето какво споделя тя: "Експериментирах, като намалих детайлите и цветовете, за да видя дали пространството и емоцията могат да бъдат предадени чрез няколко хоризонтални линии. Тези картини са предназначени да насърчат зрителите да формират свои собствени интерпретации, като създават пространство за лична ангажираност с творбата.".


Част от картините в галерийното пространство на "Орловска" 10 се показват за първи път пред публика. Това са двадесет и четири отделни листове хартия, всеки от които има кръг със същите форма и размер. Тези кръгове постепенно променят цвета си от един лист на друг, като потенциално символизират природни процеси като смяната на сезоните или изтичането на времето. Бавният преход на цвета може да отразява вътрешни и умствени промени, като личен или духовен растеж. Повтарящият се характер на работата създава усещане за ритъм. 

В изложбата е включена и картина – колаж в нюанси на сивото, рисувана с пръсти, в която фигурата на жена е скрита между хоризонтални линии. Протестиращата ѝ ръка и коса се виждат ясно през филцови влакна и дори стърчат от повърхността. Тези линии символизират силното желание на жената да излезе от настоящите рамки и ограничения.


Лалех Барзегар е родена в Техеран, Иран, през 1980 г. Тя е художник и режисьор. Завършва филмова режисура в Университета за изкуство и филмSoore, като продължава творческото си пътешествие в Германия, където получава дипломата си по филмова режисура от Академията за медийни изкуства в Кьолн. Продуцира няколко наградени късометражни филма, а първият ѝ пълнометражен филм "Домино", показван и в България на фестивала МЕНАР, печели наградата на публиката на филмовия фестивал в Бремен (2021 г.). 

Работата ѝ в областта на живописта е отразена във филмите ѝ чрез мощен визуален разказ. Нейни творби са представяни на различни международни художествени изложби в Германия и САЩ. Лалех Барзегар е избрана за програмата Artist-in-Residence в Музея на изкуствата Schütz в Австрия за 2025 г. През май 2025 г. тя ще представи свои колажи от филц в галерия Boesner в Хановер, Германия.


Изданието на предаването "Аларма", пряко от Габрово, от галерия "Орловска" 10, посветено на творчеството на Лалех Барзегар и настоящата ѝ изложба, можете да чуете в звуковия файл. 

Водещи на предаването са Ани Маринова и Цветан Цветанов, преводът от немски език е на Сава Пенчев, участват още кураторът на изложбата Ива Съйкова и скулпторът Деян Боев. 

Изложбата можете да разгледате в Габрово на ул. "Орловска" 10 до 16 октомври 2024 г.

Фотограф: Евгени Мичев

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени