Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън и Камала Харис посетиха райони в САЩ, опустошени от урагана Хелейн

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис посетиха районите в югоизточната част на САЩ, опустошени от урагана Хелейн. Президентът Джо Байдън посети град Грийнвил в щата Южна Каролина, а по-късно разгледа от хеликоптер нанесените от урагана Хелейн щети в Ашвил, Северна Каролина.

"Тук съм, за да кажа, че Съединените щати стоят за гърба ви. Няма да си тръгнем, докато не си стъпите обратно на краката", каза Байдън в спешния координационен център в Ралей, където беше придружаван от губернатора на Северна Каролина Рой Купър.

Вицепрезидентът Камала Харис имаше отделна програма, като тя посети друг силно засегнат от бедствието щат – Джорджия, където се срещна с местните власти и спасителните екипи.

По-рано през деня Байдън одобри разполагането на до 1000 американски военнослужещи, за да подсилят членовете на Националната гвардия на Северна Каролина, които имат ключова роля във възстановяването на щетите.

Националното обществено радио на САЩ коментира, че Байдън и Харис се опитват да уверят жителите на районите, пострадали от масивното бедствие, че федералното правителство ще им помогне във възстановяването на щетите. Изпълнението на това обещание се приема като тест за администрацията през тази изборна година, особено в критично важни за вота щати като Северна Каролина и Джорджия, които бяха посетени от президента и вицепрезидента, коментира още медията.

Междувременно стана ясно, че броят на смъртните случаи в резултат на наводненията, причинени от Хелейн в югоизточната част от страната, вече е 181, но властите в пострадалите щати очакват техният брой да се повиши. Въпреки, че подаването на електричество се възстановява с бързи темпове, все още има домакинства без ток, а според местните водни оператори в някой райони годна за пиене вода може да има чак след седмици.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени