Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев удостоява проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер с почетния знак на президента

Снимка: БТА

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер ще бъдат удостоени с Почетния знак на президента. Двамата учени ще получат отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и на Самуилова България.

Церемонията по награждаване е свързана с националното отбелязване на 1010 години от смъртта на цар Самуил, което е под патронажа на държавния глава.

Почетният знак на президента ще получи проф. д-р Георги Николов, автор на 10 книги и на стотици научни студии и статии. Участвал е със свои доклади в над 100 научни форуми у нас и в чужбина. Води лекции по „История на средновековна България“ и "История на Самуилова България".

Той в продължение на 40 години воюва неотстъпно, пазейки българската държавна традиция, каза проф. Николов.

За принос в развитието на отношенията между България и Германия в областта на науката Почетния знак на президента ще получи и проф. Петер Шрайнер, професор по византология в университета в Кьолн, член-кореспондент на Австрийската академия на науките.

През 2002 г. проф. Шнайдер е избран за президент на Международната асоциация на византолозите. Голяма част от научната дейност на проф. Шнайдер заемат българската средновековна история, връзките между Византия и славяните, както и културата на старобългарската епоха.

Проф. Шрайнер отделя специално внимание на владетелите от Първото българско царство – Борис, Симеон и Самуил.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени