Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП внася мотивирани искания до Рая Назарян и ЦИК по казуса с имунитета на задържания депутат

Джейхан Ибрямов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска от председателя на Народното събрание и от ЦИК да разрешат да започне наказателно производство срещу независимия депутат и кандидат за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана, след като, според информация от източници на БНР, към парламента и Комисията с куриер са били изпратени исканията за сваляне на имунитета му като независим депутат и като кандидат. 
Ибрямов беше задържан снощи в рамките на разследване на ГДБОП и Антикорупционната комисия в момент на получаване на предварително белязани 100 000 лева.

От държавното обвинение, както и от ГДБОП и Антикорупционната комисия, които работят по случая, засега отказват официална информация.

Какво се знае неофициално?

Според източници от разследването сумата е част от поискани във връзка с изборите 400 000 лева. Още: че сигнал е подал един от участниците в разкритата в началото на август престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари - извършвани чрез създаване на верига от фирми.

При осветяването ѝ стана ясно, че Джейхан Ибрямов е ползвал дълго време луксозен джип, собственост на една от фирмите, замесени в престъпната схема
В момента той е в  7-о РПУ в София, където днес по обед беше и съпругата му Биршен. Тя нарече случилото се инсценировка и еднозначно го обвърза с разделението в ДПС: 

"Той ми каза, че за него това е инсценировка. И както аз също съм абсолютно убедена, това се случва, защото ние от 4 месеца насам с моя съпруг сме на страната на господин Доган.

А всички, които са на страната на господин Доган, ще ги последва това, което направиха днес със своя съпруг. Мисля, че всичко е ясно на всички".
Тъй като Джейхан Ибрямов е лице с двоен имунитет, за полицейското му задържане са били уведомени ЦИК и парламентарния председател Рая Назарян.

За да може обаче той да бъде обвинен и задържан за "до 72 часа", Софийската градска прокуратура чрез главния прокурор трябва да внесе мотивирани искания до Назарян, защото НС е във ваканция, и до Комисията, да бъдат свалени депутатският и кандидат депутатският му имунитет.

Предстои да видим как ще се развие казуса с исканията, защото ако до 20:00 часа няма разрешения, Джейхан Ибрямов трябва да бъде освободен от ареста. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени