Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации предупреждават за възможно забавяне на ТЕЛК решения

Снимка: БГНЕС

Лекарите от ТЕЛК вече не могат да пренасочват документи на пациенти, когато в дадена комисия липсва нужният специалист, който да освидетелства човек според заболяванията му. За премахването на тази възможност сигнализираха от пациентските организации "Заедно с теб“. 

И предупредиха, че това ще забави получаването на ТЕЛК за някои пациенти.

Досега при липса на невролог в дадена ТЕЛК комисия и постъпване на документи от пациент с неврологично заболяване лекарите са можели да пренасочат досието към друга комисия в страната, където да бъде освидетелстван. По неясни причини тази възможност е премахната от вчера, обясни Пенка Георгиева от "Заедно с теб“.

"Това ще доведе до връщане на документите на пациента или до закъснението на получаване на експертно решение, което е изключително опасно за този тип пациенти, защото те са хронично болни, почти не могат да работят доста често и особено сега през зимния период изключително ще ги затрудни при посрещането на елементарните им житейски нужди".
 
От организациите призовават здравното министерство да се върне тази възможност, а в дългосрочен план електронната система за случайно разпределение да бъде настроена така, че да изпраща документите на пациент към комисия с нужния специалист.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени