Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 октомври стартира инициативата "Спортувам, за да живея" за трансплантирани

Снимка: Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония

На 5 октомври 2024 г. ви каним да се присъедините към инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище".

Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония".

Датата съвпада с отбелязването на Европейския ден на донорството на органи, тъкани и клетки, който по традиция отбелязваме вече 30 години в началото на месец октомври.

Официално спортният празник ще бъде открит на 5 октомври от 10.30 часа в Първа езикова английска гимназия.

От 14:00 часа в парка "Заимов" ще стартира втората част на "Спортувам, за да живея", като са предвидени още спортни активности.

Събитието е насочено към хора, които живеят на диализа, трансплантирани пациенти, както и хора с леки психически и физически увреждания и дефицити, хора с наднормено тегло, имащи желанието и потребността от спорт. Проектът ще им предостави възможност да участват в различни спортни занимания, които подобряват качеството на живот и подпомагат възстановяването.

Участие ще вземат 5 федерации, 6 спортни клуба, както и множество доброволци, спортни и здравни специалисти.

Създаден преди почти 30 години, Европейският ден на донорството (EDD) – Европейският ден за даряване на органи, тъкани и клетки – е мощна инициатива, насочена към повишаване на осведомеността за животоспасяващия потенциал на даряването на органи, тъкани и клетки, ръководена от Европейската дирекция по качеството на лекарствата и здравеопазването (EDQM), част от Съвета на Европа. През 2024 г. EDD ще бъде отбелязан на 5 октомври и домакин на събитието ще бъде Литва, която в момента председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени