Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети.

Стефан Донев нарича оперното изкуство в книгата си върху творбата на Доницети "едно от най-изумителните и висши достояния на човешката култура". И аргументира своя труд, който включва интердисциплинарен подход в заключението: 

"Навярно поради вътрешната си многоизмерност и художествена многоаспектност нейното научно разглеждане всеки път ни поставя пред необичайно предизвикателство както от общотеоретично ниво, така и откъм откриването на адекватна аналитична стратегия. 

Поради това и настоящата работа се опита да открие подходящия интердисциплинарен теоретичен инструментариум, посредством който да постигне по-задълбочено и полифонично осмисляне на художественото достижение на комическото белканто и неговото изключително проявление, осъществено от Гаетано Доницети в областта на оперното изкуство чрез комическия му шедьовър "Дон Паскуале".

Повече за "Грация на смеха" чуйте в разговора със Стефан Донев.

Снимка – Университетско издателство 

По публикацията работи: Милена Очипалска

Горещи теми

Войната в Украйна