Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

| Интервю
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия.

Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в интервю пред БНР бизнесменът Ахмед Баша, който е завършил у нас журналистика и живее тук. Преди дни възрастните му родители са пристигнали в София с полета, с който бяха изведени българите от Ливан.

Според него за България няма заплахи от терористични актове, като резултат от военните действия в Близкия изток, защото "традиционните отношение между България и Ливан винаги са били топли, миролюбиви". 

И допълни:

"Няма да има миграционна вълна от Ливан, както от Афганистан, защото ливанците в страданието си са народ, който си помага. Домове в незасегнатите райони на Ливан са отворени за хората, които бягат. Засега има възможност да останат по родните си места с очакване скоро да има международна резолюция". 

Ахмед Баша е родом от Южен Ливан. Според него атаката на Израел е, защото Ливан е поел ангажименти на солидарност към палестинския народ.

"Мисля, че усилието на председателя на парламента на Ливан, основен лидер на шиитите, който е уважавана личност от международната общност,  ще направи всичко възможно да се спре войната. Ако успее ливанският парламент да се събере и да избере нов президент, ще има национално съгласие", надява се Ахмед Баша. 

А надеждата му е, че траен мир в Близкия изток може да има с нови хора, ново поколение. 

"В момента се радикализират нещата от двете страни, но силата на подкрепа към Израел не е същата, каквато е към другите държави", сподели той в предаването "Хоризонт за вас".

Според него Израел е нанесъл най-силните си удари над Ливан и повече няма да има. Ако напрежението ескалира, то войната ще е Израел - Иран

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна