Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой


На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“.


"Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас, защото никога не е имало църква тук, хората още не могат да свикнат!“, споделят с вълнение жители на село Завой.


Градежът на храма започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит Иоаникий, който избира и името на храма. Липсата на средства спира строителството няколко пъти, докато през 2019 година семейство Елена и Димитър Димитрови отново започват събирането на средства.

"Всяко населено място заслужава да има храм, всичко ни се получи с голяма лекота. Наистина Господ ни помага!“.

Стотици са дарителите. Един от тях е 45- годишният Константин Нинов, който от години живее в Германия и няма корени в селото, когато разбира за дарителската кампания привежда 70 хил. лева.

„Много се замислих дали да се изписва името ми като дарител, защото това не се прави нито за някаква слава или  земна облага - това е вътрешна потребност, едно пречистване".

Архитектурният проект на храма е на Олег Николов, а стено описите са дело на  на Живка Вълкова.

"Всеки храм, който правя е специален, искам да оставя нещо след себе си."

В Божия престол в олтара на църквата бяха вградени частици от мощите на баташките мъченици. Освещаването на храма “Покров на Пресвета Богородица“ извърши сливенският митрополит Арсений в съслужение с ямболски свещеници. 

Репортаж на Даниела Костова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна