Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 29 септември - 6 октомври 2024

Алекс Тоткова
Снимка: Фейсбук страница

Алекс Тоткова стана европейски шампион при девойките в спортното катерене, в дисциплината "трудност". Това се случи на първенството във френския град Троа. Над 500 състезатели от 35 страни участваха в шампионата. На същото състезание Слав Киров, както вече съобщихме, завоюва сребърния медал при юношите в дисциплината "боулдър". 

Адам Биелецки ще бъде гост на тазгодишното издание на Банско филм фест, обявиха тази седмица от екипа на международния фестивал. Полякът е известен като автор на първите зимни изкачвания на Гашербрум I и Броуд Пик. В момента Биелецки е на експедиция в Пакистан, заедно с Луи Русо от Канада. Двамата са в долината Хунза, където вече направиха две премиерни изкачвания на неназовани върхове - един петхилядник  и един шестхилядник, за два дни. Това са аклиматизационни изкачвания, а крайната цел на екипа не беше обявена предварително. Биелецки съобщава, че по време на едното изкачване партньорът му е паднал от 20 м височина върху самия него, но очевидно двамата са се разминали с по-сериозни наранявания.

Известният шерп Мингма Джи стана първият непалец, завършил Хималайската корона без употребата на допълнителен кислород, след като в петък изкачи последния връх от колекцията - Шишапангма. Надпреварата беше оспорвана между него и Нирмал Пурджа, на когото също оставаше само този осемхилядник. Мингма Джи започна да събира Хималайската корона без кислород през 2015 г. Той е международно сертифициран алпийски гид (IFMGA), с многобройни изкачвания на върховете над 8000 м, както и с премиерни изкачвания на 3 шестхилядника. С него на Шишапангма е била американка, която пък стана първият човек от САЩ, изкачил всички осемхилдници, стъпвайки на истинските върхове, а не на техни предвършия. С такова постижение за своята страна вече може да се похвали и японец. Млад пакистанец пък стана първият представител на своята държава с Хималайска корона. The Himalayn Times съобщава още, че известният непалец Нирмал Пурджа е станал най-бързият човек в света, изкачил 14-те осемхиолядника без допълнителен кислород - за две и половина години.

Трима японци направиха премиерно изкачване на западната стена на шестхилядника Thui II  (6523 м) в планината Hindu Raj в Пакистан. Yudai Suzuki, Kei Narita и Yuu Nishida са изкачили върха в алпийски стил, за 4 дни (21 - 24 септември), с 3 бивака, единият от които - на самия връх. По това време по стената е имало каменопади и са падали лавини. Слизането е било на рапели - приблизително по маршрута. Този връх е изкачван само веднъж, през 1978 г., от трима британци, но не и от запад. Новият маршрут - "Spider’s Thread" е 1450 м дълъг (ED+, M7, A2). Миналата година триото стъпи на неизкачвания дотогава шестхилядник Ghamubar Zum V, също в Пакистан, а тази година направиха нов труден маршрут в Кордилера Бланка, Перу.

На скалите край Враца се проведе т.нар. неАлпиниада - сбор на начинаещи и напреднали алпинисти с цел предаване на опит. Участваха над 30 желаещи да се обучават, които бяха поети от 15 инструктори - доброволци. 

Следващата събота и неделя, на 12 и 13 октомври, край Лакатник ще се проведе традиционната катерачна среща, която е и Държавно първенство по скално катерене. Тази година тя ще бъде на обекта "Петренски дол", където за целта са направени над 40 маршрута. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна