Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак атакува израелски цели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още една групировка е извършила атаки по израелски цели. Проиранската "Ислямска съпротива" в Ирак, която е съюзник на "Хизбула" в Ливан и на "Хамас" в Ивицата Газа, съобщи, че е изстреляла дронове срещу три цели на окупираните от Израел Голански възвишения в Сирия, предаде Би Би Си.

Малко преди това израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди Иран, че "може да се озове в ситуацията на Газа или Бейрут", ако планира да навреди на страната му.

Галант отбеляза, че неотдавнашната ракетна атака на Иран "дори не е попречила" на възможностите на военновъздушните сили на Израел.

"Нито един самолет не е бил повреден и нито една ескадрила не е била деактивирана. Няма писта, която да не позволява излитане, и няма увреждане на нашата непрекъснатост", подчерта той по време на посещение във военновъздушната база Неватим, която беше засегната при ракетните удари на Иран преди седмица.

Галант посочи, че Израел ще реши скоро начина и времето за отговор на атаките на Иран.

Междувременно млада жена загина, а няколко души бяха ранени при стрелба на автогара в израелския град Беершеба, съобщи Би Би Си като се позова на местната полиция. Според силите на реда става дума за терористична атака като нападателят е бил неутрализиран. Засега не са ясни мотивите за нападението.

Израелските сили за сигурност са в повишена готовност в цялата страна за възможни пропалестински улични атаки в навечерието на първата годишнина от нападението на "Хамас" срещу Южен Израел миналата година, което предизвика войната в Газа.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна