Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тази система е пагубна. Тя трябва да бъде насочена по друг начин, дори да се върне към стария"

Д-р Цветан Дамянов: Новите правила за работа на ТЕЛК забавят издаването на решения

"Забавянето след премахването на двете опции – за отлагане и за пренасочване, ще бъде поголовно"

| Репортаж
Снимка: БГНЕС

Пренасочването на пациентско досие от една ТЕЛК комисия към друга се правеше при липсващи документи, за да се даде възможност на човек да ги набави и да бъдат оценени адекватно неговите заболявания. Премахването на това пренасочване ще ощети пациентите при освидетелстване, обясни пред БНР д-р Цветан Дамянов, дългогодишен лекар в ТЕЛК - Лом. По думите му новите правила, по които работи ТЕЛК от средата на юни, забавят процеса по издаване на решения за хората. 

В продължение на повече от три месеца освидетелстването в ТЕЛК се прави само по документи, като досието на даден човек се разпределя по електронен път и на случаен принцип към комисия в страната. Изключение от това освидетелстване са случаите, когато състоянието на човек изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени.

За да бъдат насочени документите на даден пациент към ТЕЛК комисия, те се сканират при кандидатстване в регионалната картотека. От сканирането зависи какво ще прочетат лекарите при разглеждането на досието. Д-р Цветан Дамянов споделя, че ако липсва последната страница от епикризата, той няма как да проследи по какъв начин е лекуван човек и какво е състоянието му към момента.

"Когато рентгеновите снимки се сканират на хартиен носител, става едно тъмно петно, когато премине през няколко системи. Съответният специалист от ТЕЛК не може се произнесе по това".

Как да изискам допълнителни документи на хартия, когато пациентите се намират на другия край на страната, запита той. 

"Ако ТЕЛК беше нормално функциониращ, както преди, щях ги изискам и да ги донесат след ден или два".

Стигали се е и до ситуации, в които даден човек да бъде извикан на преглед, за да се установи действителното му състояние, посочи той. 

"Но при хора, които са от близките райони и тогава се получава бърза и лесна ескпертиза, защото специалистите от ТЕЛК преглеждат пациента и виждат за какво става въпрос". 

Лекарите в ТЕЛК вече нямат възможност да отлагат разглеждането на документи на даден пациент във времето. От миналата седмица не могат да пренасочват досие от една комисия към друга. От здравното министерство обясниха, че всички комисии у нас трябва да могат да разглеждат насочените към тях документи. Изключение ще се прави за отделни случаи, след обосновка на председателя на ТЕЛК. Целта освидетелстването на хора с увреждания да става по-бързо с новите правила не е постигната, смята д-р Дамянов.

"Много по-бавно, много по-трудно. Така и ще бъде, след като е премахнато това прозорче за пренасочване, ТЕЛК-овете ще пишат писма до пациентите. Те ще им изпращат документите в не знам какъв срок. Това ще оставя назад във времето несвършена работа. За каква по-добре свършена работа става въпрос?! Точно обратното се получава! Работата беше перфектна. Забавянето след премахването на двете опции – за отлагане и за пренасочване, ще бъде поголовно и ще бъде с месеци". 

Проблем има и с домашните посещения, на които ходят лекарите от ТЕЛК, когато пациентите са трудноподвижни. Отново е нужна и документация, за да се изясни състоянието на човека.

"Ако има медицинска документация и специалистите могат да се ориентират, това не е проблем. В много случаи обаче се вижда един тежко болен, състоянието на когото не може да се изясни от един преглед, който се осъществява за няколко минути. Близките не желаят да се настани в болница. Единствено ги интересува медицинската експертиза, за да получи личен асистент. Цялата отговорност пада на ТЕЛК".

Компютърът решава за домашните посещения, обясни още д-р Дамянов.

"Слага по 7, 8, 10 човека за ден. Единият може да е на разстояние от другия до 50-60 километра. Останалите пациенти къде остават? Висящи във времето".

За последствията от премахването на възможността за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга, предупредиха през изминалата седмица от пациентски организации "Заедно с теб". Председателят Пенка Георгиева разясни рисковете.

"В много комисии в цялата страна няма достатъчно специалисти. Когато дойде пациент например с неврологично заболяване, но в комисията липсва невролог, това ще доведе до връщане на документите на пациента и до закъснение на получаване на експертно решение, което е изключително опасно за този тип пациенти, защото те са хронично болни и често не могат да работят.

Настояваме незабавно да се върне тази опция и лекарите да имат право, както досега, да пренасочват. В по-дългосрочен план системата трябва да бъде насторена така, че да изпраща документите на пациента в комисия, в която има специалист по неговото заболяване". 

Д-р Дамянов не е съгласен с тази идея за пренастройване на системата.

"Това още повече ще обърка системата. Тази система е пагубна. Тя трябва да бъде насочена по друг начин, дори да се върне към стария начин на работа".

Той посочи, че засега при него няма забавени случаи, но това му коства много труд. 

Реформата в ТЕЛК, която беше предложена и въведена от предишното служебно правителство на Димитър Главчев, предвижда разкриване на комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите. Според електронния регистър на ТЕЛК, достъпен в интернет, към момента у нас са разкрити 146 такива комисии или двойно повече, отколкото преди юни тази година.

Според новите правила издаването на решение трябва да става в 3-месечен срок от подаването на заявление в регионалната картотека. Обжалването пред НЕЛК може да бъде еднократно и ако след новото произнасяне на ТЕЛК човек не е доволен от резултата, окончателното решение се взима от НЕЛК.  
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна