Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс.

"Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за промяна на реалността в Ливан към по-добра стабилност, сигурност и мир в целия регион", посочиха още от израелския кабинет.

Телефонният разговор се състоя, след като Макрон призова за незабавно спиране на доставките на оръжия за Израел и "връщане на близкоизточния конфликт към политическо решение".

"Засрамете се", отговори по-рано днес Нетаняху на коментарите на  френския президент, като същевременно подчерта, че 'Израел ще спечели със или без вашата подкрепа".

"Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани страни трябва да застанат твърдо до нас. Президентът Макрон и някои други западни лидери обаче сега призовават за оръжейно ембарго на Израел. Срам за тях! Иран налага ли оръжейно ембарго на "Хизбула", хусите, "Хамас" и другите им поддръжници? Разбира се, че не", заяви израелският президент.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени