Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В прессъобщение на МЗХ се казва, че министър Тахов е уверил, че ще бъде изплатена цялата сума, залегнала в споразумението, подписано през февруари

Без конкретни решения на срещата по казуса "украинска помощ"

Земеделците остават в протестна готовност

Снимка: МЗХ

Тази вечер се проведе среща между представители на браншови организации със служебния министър на земеделието Георги Тахов, на която бяха обсъдени възможностите за изплащане на т.нар. украинска помощ .

Стана ясно, че земеделците остават в готовност за протести, тъй като не е взето конкретно решение кога и по какъв начин да бъдат отпуснати част от средствата по втория транш за плащанията по тази помощ.
Въпреки че плащанията по втория транш на украинската помощ трябваше да са приключили до 30 септември, това не се случи.

След срещата, която продължи два часа и половина, между министъра на земеделието, зърнопроизводителите и част от животновъдите, се оказа, че не е взето никакво конкретно решение по казуса.

Земеделските производители запазват готовността си за протести поради липсата на обещание и обвързаност с конкретни срокове за отпускането на останалите до 125 милиона лева неизплатени от украинската помощ.
На разговорите в Министерството на земеделието и храните не са присъствали представители на финансовото министерство, а министърът на финансите Людмила Петкова не е в страната.

Затова земеделците ще изчакат в рамките на следващите няколко дни, но не повече, казаха те, за да се осъществи и такава среща, като се надяват на нея да бъде договорена конкретна дата за отпускането на цялата сума общо от 325 милиона лева.
Браншът настоява и за личната гаранция на премиера, че договореното плащане ще стане факт в следващите дни.

В следващите дни с резултатите от срещата ще бъдат запознати и членовете на браншовите организации - и от развитието на ситуацията, и от нагласите на производителите ще стане ясно ще има ли ефективни протестни действия. 

А в прессъобщение на Министерството на земеделието се казва, че министър Тахов е уверил земеделските стопани, че ще бъде изплатена цялата сума, залегнала в споразумението, подписано през февруари тази година, между правителството и браншовите организации, въпреки че необходимите средства не са били заложени в националния бюджет.

Симеон Караколев от бранша на животновъдите заяви след срещата в земеделското ведомство:

"Това, което имаме единствено, е решение на Управителен съвет на Държавен фонд "Земеделие" - за изплащане на 200 милиона лева. Имаме решение на Управителен съвет за изплащане на преходна национална помощ за животновъдите, но като цяло ние нямаме нито една ясна гаранция кога и как ще бъде изплатен втори транш на втори транш на украинската помощ".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени