Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на търговския излишък на Германия през август благодарение на по-висок износ

Търговският излишък на Германия нарасна рязко през август благодарение на изненадващо повишаване на износа при спад на вноса, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Позитивният търговски баланс на водещата европейска икономика се повиши през осмия месец на годината до 22,5 млрд. евро от 16,9 млрд. евро през юли и пазарни прогнози за по-скромен излишък в размер на 18,4 млрд. евро. Това е най-солидният търговски излишък от май насам.

Износът се повиши изненадващо с 1,3% до тримесечен връх от 131,9 млрд. евро при пазарни очаквания за спад с 1,0% и след повишение с 1,7% през юли. Експортът на Германия към останалите страни членки на ЕС  се увеличи през август с 0,8%, към трети страни - с 1,9%, към САЩ скочи с 5,5%, в посока Китай - с цели 5,7% и към Великобритания - с 1,9 на сто. В същото време износът за Русия се сви с цели 9,5 на сто.

Вносът в Германия пък се понижи през август с 3,4% до 109,4 млрд. евро след повишение с 5,3% през юли. Вносът от останалата част на ЕС спадна с цели 3,7%, а от трети страни (извън ЕС) - с 3,2%, като импортът от Китай се понижи с 1,4%, а от Великобритания - с 0,1%, докато вносът от САЩ се увеличи с 0,7%. В същото време германският внос от Русия се срина през август с цели 29,1%.

Днешните данни сякаш показват, че има подобряване на търговските условия през втората половина на 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени