Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Lloyd's: Световната икономика може да загуби 14,5 трлн. долара заради геополитически конфликти

Застрахователен и презастрахователен пазар Lloyd's of London
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Lloyd's of London, британският застрахователен и презастрахователен пазар, разкри в сряда своя оценка за геополитическите конфликт, посочвайки, че за период от пет години световната икономика може да бъде лишена от 14,5 трилиона долара, тъй като хипотетичните заплахи ще доведат до смущения в търговските модели и веригите на доставки.

Икономическото въздействие ще бъде резултат от сериозни щети на инфраструктурата в райони на конфликти и потенциала за компрометиране на морските пътища, се казва в изявлението на Lloyd's.

Войните в Украйна и Газа вече нарушиха морските пътища в Черно и Червено море.

"С повече от 80% от световния внос и износ – около 11 милиарда тона стоки – в морето във всеки един момент, затварянето на основните търговски пътища поради геополитически конфликт е една от най-големите заплахи за ресурсите, необходими за устойчива икономика“, каза Lloyd's.

Въпреки че въздействието ще зависи от това къде се намира конфликтът, Европа по-специално се възприема като уязвима, тъй като разчита "силно" на индустриално напреднали държави за доставки на стоки като "полупроводници за производство на автомобили и електроника".

Загубите на Европа от геополитически конфликти могат да достигнат 3,4 трилиона долара, прогнозира Lloyd's.

Lloyd's посочи, че е проучил и други потенциални системни рискове в партньорство с Центъра за изследване на риска в Кеймбридж, включително кибератаки и екстремни метеорологични явления.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени