Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Светът няма да успее да утрои капацитета за възобновяема енергия до 2030 г.

Снимка: БНР, архив

Въпреки нарастването на съоръженият за възобновяема енергия, светът все още не е на път да постигне целта за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., според доклада Renewables 2024, публикуван в сряда от Международната агенция по енергетика (МАЕ или IEA), цитиран от сайтът oilprice.

Глобалният възобновяем капацитет се очаква да нарасне 2,7 пъти до 2030 г., надминавайки сегашните амбиции на страните с близо 25%. Но това все още не е достатъчно, за да се утрои, посочи агенцията, която се застъпва за бързото оттегляне от изкопаемите горива.

Въпреки че политиките за климат и енергийна сигурност повишиха привлекателността на възобновяемите енергийни източници, като ги направиха конкурентни по отношение на разходите с генерирането на енергия от изкопаеми горива, "това не е напълно достатъчно за постигане на целта за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб, установена от близо 200 държави на срещата на върха за климата COP28", каза МАЕ.

Според основният сценарий на агенцията, приемайки съществуващите политики и пазарни условия, се прогнозират 5500 гигавата (GW) нови възобновяеми мощности да започнат да работят до 2030 г. Това означава, че глобалното добавяне на възобновяеми мощности ще продължат да нарастват всяка година, достигайки близо 940 GW годишно до 2030 г. – 70% повече от рекордното ниво, постигнато през 2023 г., каза МАЕ.

Очаква се слънчевата фотоволтаична и вятърната енергия заедно да представляват 95% от целия ръст на възобновяемия капацитет до края на това десетилетие поради нарастващата им икономическа привлекателност в почти всички страни.

В резултат на тези тенденции се очаква близо 70 държави, които колективно представляват 80% от глобалния възобновяем енергиен капацитет, да достигнат или надминат настоящите си амбиции за възобновяема енергия за 2030 г. Но това все още не би могло да изпълни обещанието на COP28 за утрояване на капацитета за възобновяема енергия.

Растежът е налице, но правителствата трябва да увеличат усилията си за интегриране на променливи възобновяеми източници в енергийните системи, посочва в доклада си МАЕ, отбелязвайки, че темповете на ограничаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници се увеличават значително напоследък и вече достигат около 10% в няколко страни.

В отделен доклад от миналия месец МАЕ заяви, че глобалната цел за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до края на десетилетието е все още постижима, но ще са необходими огромни инвестиции в електрически мрежи и съхранение на енергия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени