Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 служители в градския транспорт на протест пред Столичната община

Ако искането на синдикатите за въвеждане на бонусната система за работещите в градския транспорт на София не бъде изпълнено от 1 октомври, в петък ще има едночасова ефективна стачка

Снимка: Надежда Герова

Над 300 служители в градския транспорт на София и синдикати се събраха на протест пред сградата на Столичната община. Причината за недоволството е неизпълнението на договорената бонусна система за работещите в общинските транспортни дружества.

На 4 октомври беше проведена среща с кмета на София Васил Терзиев и зам.-кмета по транспорта Илиян Павлов, която не доведе до резултат, а напрежението ескалира днес в протест.

Според протестиращите, отказът от въвеждане на справедлива бонусна система за всички служители показва безсилието на местната власт за повишаване доходите на работещите в столичния градски транспорт и подобряване на условията на труд.

Ако искането на синдикатите за въвеждане на бонусната система за работещите в градския транспорт на София не бъде изпълнено от 1 октомври, в петък ще има едночасова стачка и транспортът ще спре.


Пред Радио София Иван Кирилов - председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" обобщи основните искания:

– Изпълнение на подписаното споразумение със Столичната община и въвеждане на договорената бонусна система за увеличение на заплатите в рамките на тази година;

– Увеличение на основните заплати с минимум 15% от 2025 г. в синхрон с очакваното повишение на МРЗ;

– Незабавно изплащане на дължимите средства от държавата към общината.

„От 1 март тази година се увеличиха заплатите с 15%. Разбрахме се, че ще има последващо повторно увеличение, макар и под формата на бонусна система. Кметът издаде заповед. През летните месеци имахме работна група с негови представители, на която да уточним детайлите по отношение на бонусната система, най-вече въвеждане на километричния бонус за водачите в столичния авто и електро транспорт. На среща с кмета на 4 октомври се разбра, че по една или друга причина, кметът отказва да въведе от 1 октомври бонусната система като ни препраща към евентуална актуализация на общинския бюджет, към евентуално чакани пари от държавата. По-скоро идеята е тези средства да се получат през 2025 г. и да заместят наше бъдещо искане за увеличение на основните заплати на работниците във всички дружества“, каза Иван Кирилов.

По-рано през деня, от Столичната община изпратиха официална позиция до медиите, в която казват, че от общината полагат максимални усилия да осигурят справедливи възнаграждения и по-добри условия на труд за служителите в сектора на градския транспорт.

От там допълват, че днешният протест не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са предприети.

От Столичната община припомнят, че тази година заплатите в сектора са увеличени с 15% и определят това като ясен сигнал за намерението на местната власт да подкрепи работещите в транспорта. За последните 6 години средната заплата в дружествата е нараснала с между 130 и 150%, като брутното възнаграждение на водачите вече е между 3700 и 4700 лева, добавят от „Московска“ 33.



По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени