Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Снимка: Ани Петрова

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет. 

Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и оставили стотици семейства в бедствено положение, уточняват правителството. 

Финансирането ще бъде осигурено от бюджета за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ на Министерството на външните работи, уточнява БТА.

Предоставянето на спешна хуманитарна помощ от страна на България в отговор на отправения от правителството на Босна и Херцеговина призив за подкрепа е акт на съпричастност в потвърждение на традиционно добрите отношения между двете страни. Още в първите часове след бедствието в петък външното ни министерство и министерството на отбраната изразиха готовност за незабавно оказване на подкрепа. В координация с посолството на Република България в Сараево, двете министерства и Щаба на отбраната бяха изяснени конкретните нужди на пострадалата балканска държава от хуманитарна помощ. 

Щабът на отбраната поддържа контакт с армията на Босна и Херцеговина за инженерна техника и средства, които при необходимост да бъдат предоставени, посочват още от правителството.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени