Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Велислав Минеков: Нещастието на театрите се нарича делегиран бюджет

"Реформите са желани само в частен разговор, но когато публично трябва да се говори всички остават в мълчание"

| Интервю
Проф. Велислав Минеков
Снимка: Мария Филева

Най-голямата нещастие в театрите у нас е делегиран бюджет. Такова нещо няма в Германия, няма във Франция. Трябва да има репертоарен бюджет и да не се превръщат театрите в кабаре, да има сериозни постановки. Трябва да има веселба, но и дебют, каза в интервю пред БНР проф. Велислав Минеков, министър на културата в служебния кабинет на Стефан Янев.

"Уви от моя опит реформите са желани само в частен разговор, но когато публично трябва да се говори всички остават в мълчание. Два пъти сме говорили за нещастието "делегиран бюджет". Той подтиква директорите към постановки за масовата публика и гостуващи състави, и това е в името на бюджета", коментира той в предаването "Нещо повече".

За сегашния скандал с театрите в Разград и Смолян той предрича, че "ще бъде забравено и няма да има виновни, защото всичко ще бъде на ръба на закона":

"В Смолян театърът е със сграда, като малко НДК, там дори отоплението е проблем, а те имат дълга зима. Нещата са доста неясни, защото е изключително трудно да се оцелее, но вероятно директорът се е стремял към печалба, която се е оказала на загуба", коментира проф. Минеков. И припомни, че като министър на културата е искал проверка на Плевенския театър и смята, че и сега трябва да се направи там проверка, защото онова време е имало впечатляващ приход.

Разликата в субсидията между театър в Силистра и в София е от 200 до 300 %

"В Народния театър имаше проверка на АДФИ, която завърши със сигнал за 10 тежки нарушения и никаква реакция от никъде. А доколкото знам, Народният театър е в тежко финансово състояние. Обяснявам си го, че много народ напусна – 30 и няколко души се появиха други 80 и трябва да се провери", допълни бившият министър на културата.

Той препоръча да има прозрачност и да е публична информацията за театрите, като приходи, субсидия, постановки.

Цялото интервю с проф. Минеков чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени