Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има паралелни издания във Варна, Пловдив и други областни градове

67 заглавия в 10-ото издание на "Синелибри"

В програмата ще бъдат включени и филми по произведения на Емилиян Станев и Михаил Вешим

| Репортаж

След 24 часа ще бъде дадено началото на десетото юбилейно издание на кино-литературния фестивал "Синелибри". В програмата му се излъчват само филмови адаптации на книги и това прави фестивала наистина уникален. 
Утре вечер в зала 1 на НДК от 19 часа ще е официалното откриване с новия филм на Паоло Сорентино „Партенопа“. Лентата е копродукция между Франция и Италия, а прожекции на филми от фестивала, ще има освен в София, в още 6 български града.
Какво да очакваме от десетото издание на "Синелибри"?
"Синелибри" започва утре и до 3 ноември всички прожекции ще са под мотото "Поезия без край". В дните на фестивала зрители и читатели ще се срещнат на живо с утвърдени творци и изгряващи артисти, ще станат свидетели на десетки кино-литературни премиери, галавечери на 11 страни. В първия по рода си форум на литературните адаптации ще има и надпревара в три конкурса – за пълнометражен игрален филм, за документална лента и за изтъкната литературна фигура и късометражен филм.
Десетото издание обхваща 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери, 45 специални събития, ретроспекции, авторски пърформанси. По традиция организаторите са приготвили множество изненади за зрителите, произтичащи от филмовото съдържание – от сиртаки до модерен танц, от фокуси до уроци по шах, разказва изпълнителния директор на "Синелибри",  сподели Александра Александрова.
Новият филм на Паоло Сорентино "Партенопа" се нареди сред номинациите за "Златна палма" в Кан тази година, а историята в лентата е вдъхновена от мита за Партенопа, една от сирените в гръцката митология, чието име означава "глас на девица". 
Партенопа е и поетичното име на Неапол, родния град на Сорентино, който има в актива си "Оскар", "Златен глобус", БАФТА и четири награди на Европейската филмова академия. "Партенопа" е седмият поред негов филм, номиниран за "Златна палма".
В програмата на тазгодишното издание на "Синелибри" ще бъдат включени и филми по произведения на Емилиян Станев и Михаил Вешим. Непосредствено след премиерата на лентата "Вълк" на Теодор Ушев на кинофестивала в Торонто продукцията ще има прожекция в кино "Одеон" на 14 октомври. 
Филмът е адаптация по разказ на Емилиян Станев. Използвайки новаторска техника, Теодор Ушев предлага преосмисляне на вечния конфликт между природата и човечеството. В рамките на събитието публиката ще може да участва в разговор с режисьора и аниматор Теодор Ушев, както и да види други негови произведения, вдъхновени от литературата - "Сомнамбул", "Физика на тъгата", "Третата страница от слънцето" (по мотиви от Библията).
Галавечери ще има на Испания, Гърция, Португалия, Полша, Чили, Финландия и Румъния. Членове на международното жури са Мария Бакалова, Даниел Келман,  Кристин Льоненс,  Ан Кюсак и Игнасио Серико.  А по традиция "Синелибри" ще има паралелни издания във Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени