Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия и Полша призоваха за втвърдяване на миграционната политика на ЕС

Министър-председателите на Полша Доналд Туск (вляво) и на Чехия Петер Фиала - Прага, 9 октомври 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия и Полша призоваха за втвърдяване на миграционната политика на ЕС и укрепване на външната граница на блока срещу външно организирания миграционен натиск.

През последните месеци двете централноевропейски държави провеждат кампания за "нови начини“ за справяне с нелегални мигранти и затягане на историческия преглед на миграционните политики на ЕС, който ще влезе в сила от 2026 г., предаде АФП.

Определяйки пакта за "недостатъчен“ след разговори с полския си колега, чешкият министър-председател Петер Фиала заяви, че Прага и Варшава „искат по-строга и бърза политика за предоставяне на убежище“.

"Искаме да стимулираме политиката на репатриране, която е неефективна. Искаме да засилим борбата с трафикантите и организаторите на незаконна миграция“, каза Фиала.

Полският премиер Доналд Туск призова за "много сериозен дебат“ относно миграцията на следващата среща на лидерите на блока в Брюксел.

„Заедно трябва да убедим другите страни в ЕС - и ние ще направим това - че задачата на ЕС е да защитава външната граница и да сведе незаконната миграция до минимум“, обясни Туск.

Той посочи, че блокът трябва да бъде защитаван "от вълната от незаконна миграция, все повече организирани от външни сили“.

Полша е една от държавите от източния фланг на ЕС, която се сблъсква с миграционен поток. Страната го определя като "хибридна“ атака от страна на Беларус и съюзника му Русия.

От лятото на 2021 г. насам хиляди мигранти и бежанци, предимно от Близкия изток, са пресекли или са се опитали да пресекат границата между Беларус и Полша.

"Всеки ден хиляди полски войници, полицаи, граничари не охраняват, а се борят срещу натиска, организиран от режима на Лукашенко. Това прилича по-скоро на военен пейзаж, отколкото на нормална гранична политика. Всеки ден се чуват изстрели“, отбеляза Туск.

Варшава обвини Москва, че внася нелегално хора от Африка в Европа, като ги изпраща до полската граница през Беларус.

През май Варшава обяви, че ще похарчи повече от 2,3 млрд. евро за засилване на защитата на границите.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени