Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)
Снимка: БТА

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград.

Четирите области - Софийска, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска, не трябва да са в район за планиране в Картата на регионалните помощи на България за следващия програмен период на Европейската комисия, смята Атанасов.

"Това води да диспропорция и обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив", смятат кметът на Кюстендил и председателят на Общинския съвет Димитър Велинов.

Темата е била разисквана и на форум в Благоевград наскоро, заедно с други проблеми на Югозапада. За 17 октомври е насрочена и специална пресконференция по проблема за вдигането на таксата смет, което става неизбежно.

"Всички фирми, работещи на територията на тези четири области - София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, получават 30 процента съфинансиране по програма "Конкурентоспособност", докато финансирането при големите общини е 70 процента и над, каза кметът на Кюстендил.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна