Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Милтън" достигна Флорида

Силни ветрове заради урагана "Милтън" в Сарасота, Флорида
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът "Милтън" е достигнал остров Сиеста Кий, който се намира край югозападния бряг на Флорида, обяви официално американският Национален център по ураганите. 

Губернаторът на Флорида Рон Десантис призова всички жители на щата да останат на безопасно място и да не го напускат, докато бурята не премине, защото времето за безопасна евакуация вече е приключило.

"Бурята е тук. Време е всички да се приготвим и подслоним. Разполагаме с огромни ресурси, които са подготвени за тази буря. Хората са уморени, защото трябваше да се справят и с урагана "Хелийн", но всичко, което виждам е, как казват, че ще свършат необходимата работа", подчерта губернаторът.

Рон Десантис

Десантис допълни, че "Милтън" е понижен до категория 3, но продължава да бъде изключително опасен.

По-рано американският президент Джо Байдън призова жителите на щата Флорида да потърсят възможно най-безопасно място за убежище и да се вслушват в инструкциите на местните власти във връзка с урагана "Милтън".

"Все още се очаква той да бъде един от най-разрушителните урагани, поразявали Флорида от над един век насам. Както ръководителят на Националния център за ураганите, така и директорът на Националната метеорологична служба бяха изключително ясни за това, че "Милтън" може да доведе до невероятни опустошения, може да унищожи общности и да причини загуба на човешки животи", подчерта американският държавен глава.

Джо Байдън

Байдън също така обясни, че е в контакт с губернатора на Флорида Рон Десантис, както и че ръководителят на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации ще бъде на място в щата.

Той също така осъди дезинформация, разпространявана от Доналд Тръмп за проблеми с федералната помощ за пострадалите от урагана "Хелийн", както и други "странни" твърдения. 

"Вредно е за хората, които най-много имат нужда от помощ. Честно казано тези лъжи са неамерикански. Просто няма място за тях нито сега, нито когато и да било. Бившият президент Тръмп поведе тази словесна атака с лъжи. Конгресменът от Джорджия Марджъри Тейлър-Грийн твърди, че федералното правителство буквално контролира метеорологичното време. Това е изключително нелепо и толкова глупаво", подчерта Байдън.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна