Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на продажбите на дребно в Германия за втори пореден месец

Германските продажби отбелязаха през август добро повишение за втори пореден месец - знак за известно подобрение на крайното потребление, което по принцип е основен генератор за растежа на водещата европейска икономика, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Продажбите на дребно се повишиха през август с 1,6% спрямо юли, когато нараснаха с 1,5%, докато осреднените пазарни очаквания бяха за тяхно повишение с едва 0,1 на сто. Това представлява първо нарастване на търговията на дребно за два поредни месеца в Германия от април-май 2023 г. насам.

На годишна база търговията на дребно нарасна през август в реално изражение с 2,1% и с 3,1% по номинал.

Това е първият път, когато Германия публикува своите данни за продажбите на дребно, след като през юни спря тяхното отчитане поради "ИТ проблеми по време на обширно преобразуване на статистиката, за да отговори на новите изисквания за данни на Европейския съюз".

Destatis отбеляза, че сега ще продължи редовното си месечно отчитане на продажбите на дребно.

Търговията с хранителни стоки се увеличи през август с 1,9% на месечна база, а продажбите на нехранителни стоки - с 1,1%. Ръст с 8,9% в сравнение с предишния месец пък отбелязаха продажбите по интернет и по пощата.

Днешните статистически данни са поредните позитиви показатели за германската икономика от последните няколко дни след изненадващо силното нарастване на индустриалното производство през август с 2,9% на месечна база и разширяването на търговския излишък през същия месец благодарение на увеличаване на износа с 1,3 на сто.

Германската икономика обаче остава най-слабата сред водещите в ЕС, което беше потвърдено и от низходящо ревизираните прогнози на властите в Берлин, според които БВП на страната ще се свие с 0,2% през 2025 г. - спад за втора поредна година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна