Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата "Х" на Мъск може да избегне изискванията по Закона за цифровите пазари на ЕС

Снимка: Ройтерс

Социалната платформа"X" на Илън Мъск няма да бъде определена като "технологичен пазач" (или "пазач на информационния вход" - gatekeeper) съгласно технологични правила на ЕС, известни като Закон за цифровите пазари (DMA), които биха го подложили на обременителен списък от задължения, съобщиха за Ройтерс лица, запознати с въпроса.

Европейската комисия, която започна разследване на онлайн платформата за социални медии "X" през май, ще обяви решението си следващата седмица, посочиха същите източници.

От Службата за защита на конкуренцията на ЕС отказаха да коментират информацията, посочва Ройтерс.

Платформата "X", известна преди като Twitter, беше казал по-рано на ЕК, че въпреки че отговаря на критерия за броя на потребителите, за да бъде класифициран като "пазач на информационния вход", тя не отговаря на изискванията за другия критерий като значим портал между бизнеса и потребителите.

Отговорът ѝ подтикнаха разследването на Комисията през май да разгледа по-задълбочено проблема.

Технологични гиганти като Alphabet - компанията майка на Google, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, собственикът на TikTok - ByteDance и Booking.com вече бяха определени като "технологични пазачи", наред с други.

DMA изисква "технологичните пазачи" да накарат своите приложения за съобщения да взаимодействат с конкуренти, да позволяват на потребителите да решават кои приложения да инсталират предварително на устройствата си и не им е позволено да предпочитат собствените си услуги пред конкурентите или в противен случай рискуват глоби до 10% от годишния си глобален оборот.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна