Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научни среди, военни и бизнесът у нас си сътрудничат за разработки на дронове

| Интервю
Дрон "Блек хорнет"
Снимка: Ройтерс

Военните търсят български фирми – партньори за малки и леки дронове. Това казаха представители на Министерството на отбраната и държавното дружество "Терем". 

Причината – да има ноу-хау в тази област, български специалисти, а и модерни нови технологии в армията. Заради войната в Украйна поуките са в полза за навлизането на дроновете в армията. Дори и президентът съвсем наскоро поиска това. И призова да имаме обособен Национален център във въоръжените сили за подготовка на оператори на дронове.

От близо 4 години е сериозният интерес на военните към дроновете. От 2020 година датира първата обществена поръчка за дронове. Но реално движение има от 2022. И то не само заради войната в Украйна. България е проучвала възможности за придобиване на турските дронове "Байрактар", съобщи официално военното ръководство през 2022 година. 
А дронове армията ползва, макар и ограничено, от доста време. Българска фирма осигурява дроновете, с които се наблюдават стрелбите, когато ПВО и ВВС сили целят мишени при учененията на Шабла и в Черно море. ВМС се похвалиха с подводни дронове за оглед на мини на морското дъно. Очакват и два за осигуряване на хидрографски дейности и в противоминни операции.

Двата нови патрулни кораба ще имат дронове за разузнаване и наблюдение. Втора година Сухопътните ни войски и вече обучават подразделенията си как се работи с дронове. Предимно от хеликоптерен тип, но се използват и безпилотната система "Рейвън", с много по-голям обсег на действие. 

Командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков даже заговори за нов род въоръжени сили – оператори на дронове. От няколко години армията ни има разработена Концепция за изграждане на отбранителна способност за използване на безпилотни летателни системи във Въоръжените сили. А в приоритетните проекти за модернизация на армията до 2032 година вече залегна възможността безпилотни летателни системи да участват в разузнаването, наблюдението и "с ударни възможности".

На приключилото в София изложение за дронове полковник Денислав Ушовски от Дирекция "Политика по въоръженията" в МО направи обръщение към бизнеса. А в него проличават и заложените дори и от президента Румен Радев препоръки, че армията трябва да отвори вратата.

И да се насочи не само към големите, но и към малки, нискобюджетни проекти с голям потенциал. А в МО започват да разбират какво означава "нискобюджетен проект с голям потенциал", обясни полковник Ушовски.

За антидрон системи се заговори още при дебатите за новите машини на пехотата. Антидрон системи ще имат новите два кораба. А в предишни години за тази технология се е говорело и за военните ни летища. 

"Дронове за поразяване, за разузнаване, за радиоелектронна борба са интересите на военните", обобщи полковник Денислав Ушовски от Дирекция „Политика по въоръженията“ в МО. Колко реално е възможността фирмите да отговорят на запитванията на военните, коментира и проф. Петър Христов от катедра "ВВС и ПВО" на Военната академия в София в отговор на, "биха ли откликнали фирмите да си сътрудничат с Министерството за малките дронове".

На фона на започналата вече бюджетна процедура за 2025, той казва, че и сега военни, научни среди и бизнес си сътрудничат с различни разработки за безпилотни системи. "А България трябва да има знанието и контрола на подобни технологии, от които зависи националната й сигурност", допълва той - "Но това не е само усилие за военните. А и за образованието, за възпитанието, и дори и на бизнеса."
Към нещо като връщане на контрола на страната ни към технологиите се е насочил военинят завод "Терем". Държавното дружество, което е под шапката на отбранителното министерство обяви през пролетта, че ще произвеждат дронове тип "камикадзе", разузнавателни дронове и мини дронове. 

Още тогава от дружеството заговориха за съвместни разработки с търсене на партньори и компании с опит и "доказани решения". В представянето на плановете си пред частните компании директорът на научноизследователската и развойната дейност в "Терем" Любен Йовчев звучи повече от убедително, за да ги привлече.

"В завода вече има работещи прототипи на системите за насочване на дронове в последния стадий на полета до целта. Които да са и ефективни при опити за заглушаване са сигнала", казва Любен Йовчев. Той говори и за системи, които следват най-силния източник на целта, за специални антени за разпознаването на истинския сигнал. 

Близо 200 фирми у нас произвеждат безпилотни летателни средства. Затова потенциалът за сътрудничество е голям. Директорът на научноизследователската и развойната дейност в "Терем" казва, че вече има изготвено предложение към Сухопътните ни войски.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна