Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко четирима загинали и над 3 млн. домакинства без ток в резултат на урагана "Милтън"

Снимка: АР/БТА

Най-малко четирима души загинаха, а над 3 милиона домакинства са без електрозахранване в резултат на урагана "Милтън", който премина през щата Флорида. 

Загиналите са жители на окръг Сейнт Луси, Флорида, който беше поразен от торнадо при навлизането на урагана "Милтън" на сушата. 

Повече от 3 милиона домакинства са без електричество в резултат на ветровете и проливните дъждове. 

Кметът на Тампа, Джейн Кастор, заяви, че въпреки че ураганът "Милтън" се отдалечава от Флорида, проблемите, свързани с него, не са приключили. 

Тя допълни, че все още се очакват наводнения от придошлите реки, както в Тампа, така и в околностите на града. 

Губернаторът на щата Рон Десантис заяви, че районът на залива Тампа е избегнал най-катастрофалните прогнози за огромни приливни морски вълни, защото бурята не е следвала първоначално прогнозирания път. 

„Бурята беше значителна, но за щастие това не беше най-лошият сценарий“, допълни Десантис. 

Междувременно силата на Милтън намаля до първа категория и в момента ураганът се движи на североизток край бреговете на Флорида. 

Въпреки това "Милтън"  все още генерира обилни валежи и силни ветрове със скорост от над 130 километра в час, в североизточна посока от Кейп Канаверал, съобщиха от Националния център за ураганите, като предупредиха, че ураганът може да доведе до животозастрашаващи ситуации по крайбрежието от централната част на източна Флорида до южните части на щата Джорджия. 

Ситуацията с полетите е далеч от нормализиране, като само днес в засегнатите райони са отменени повече от 2200 полета, предимно от и до летищата в Орландо, Тампа и Форт Майерс.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна