Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут

Дим се издига след въздушни удари в Южен Ливан, както се вижда от северната част на Израел, 10 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За израелски въздушен удар тази вечер в един от централните квартали на Бейрут съобщават местните медии и чуждестранните журналисти там.

Поне две експлозии е чула кореспондентката на Би Би Си в Баста, който е работнически квартал и е приютил голям брой от принудените да се евакуират от Южен Ливан цивилни заради израелските бомбардировки там срещу "Хизбула".

Още не е известно каква е била мишената на удара в централен Бейрут, който е далеч от т. нар. бастион на шиитската групировка "Хизбула" - южните предградия. Не се съобщава и за жертви или ранени.

По данни на ливанските здравни власти през последното денонощие при 61 въздушни удара или артилерийски обстрел са загинали 28 души - в южните предградия на Бейрут, южната част на страната и в долината Бекаа. Ранени са 113 души.

Мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан обвини Израел, че е обстрелвал три пъти позиции на сините каски в близост до границата. Двама членове на мисията за ранени при срутване на наблюдателна кула в щаба на UNIFIL - индонезийски войници.
Италия, Франция и Испания осъдиха тези действия на Израел и настояха за обяснение.

Израелският посланик в ООН заяви от Ню Йорк, че мироопазващите сили в Ливан трябвало да се евакуират на 5 километра на север от границата от съображения за сигурност заради ожесточените бойни действия.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна