Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5 милиона са посещенията на българи и чужденци в музеите у нас през 2023-та

Снимка: Здравка Маслянкова

Всеки трети пълнолетен българин е практикувал културен туризъм през последните три години, съобщиха във Велико Търново от Министерството на туризма по време на 19-ото международно изложение "Културен туризъм".

През миналата година са отчетени близо пет милиона посещения на българи и чужденци в музеите у нас, а по данни на Националния статистически институт при посещенията в музеите ни от чуждестранните туристи има годишен ръст от над 56%.

Тази вечер бяха връчени наградите на изложението. 

Над 150 изложители представиха свои продукти и услуги на Международното изложение "Културен туризъм" във Велико Търново. В единствената специализирана в това направление туристическа борса се включиха и над 30 общини от страната.

Община Ивайловград получи награда за вила "Армира" като най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм.

С първото си участие община Разлог беше отличена за най-оригинална дестинация.

Община Петрич получи приза за най-оригинално популяризирана туристическа дестинация, а община Горна Оряховица беше отличена за най-оригинално представяне на събитие.

"Идеите нямат цена, затова ще подкрепяме всичко ново, всичко интересно в името на това България да покаже като туристическа дестинация всички красоти, които има", заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

В дискусионната програма на тридневния форум беше обсъден потенциалът за развитие и модернизиране на музеите и мястото на туризма в създаване на индустрия на гостоприемния град.

В конференцията за киноиндустрията и туризма беше посочено, че е крайно време и в България да се създаде Национална филмова комисия, която да работи в сътрудничество с министерствата на туризма, на културата, на иновациите, със Сдружението на общините и с Националния филмов център.

Снимки - Здравка Маслянкова.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна