Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МED9 обсъждат Близкия изток и как ЕС да допринесе за деескалация

Снимка: pixabay

Ситуацията в Близкия изток и инициативи, с които Европейският съюз може да допринесе за деескалация на кризата и за засилване на хуманитарната помощ в региона, ще обсъдят държавните и правителствени ръководители на 9-те средиземноморски страни-членки на ЕС. Срещата на върха на т. нар. група МED9 се провежда днес в кипърския град Пафос. В работата ѝ участват също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и кралят на Йордания Абдула II.

Кипър е домакин на 11-ата среща на лидерите на страните от Южна Европа в критичен момент за региона, а събитията и предизвикателствата в него пряко и значително засягат целия Европейски съюз, подчерта правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Доминираща тема на форума е кризата в Близкия изток, като дискусията ще се фокусира върху начини за нейната деескалация. Ще бъде обсъдена по-активната роля на Европейския съюз за защита на цивилното население във военната зона, както и за прилагането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Газа.

Специално участие в европейското заседание ще вземе кралят на Йордания Абдула II. Страната е един от стълбовете на сигурността и стабилността в региона. В този контекст ще бъде обсъдено и укрепването на сътрудничеството между Европейския съюз и Йордания.

Президентът Никос Христодулидис ще информира колегите си за изпълнението на плана за евакуация на чуждестранни граждани от Ливан през Кипър /Estia/.

Втората част на срещата на върха ще постави средиземноморските приоритети в дневния ред на Европейския съюз през започващия нов 5-годишен период. Сред важните теми за страните в региона са имиграцията, климатичните промени, конкурентоспособността на икономиките им.

Държавните лидери ще приключат работата си с приемането на съвместна декларация. Групата MED9 включва Кипър, Гърция, Франция, Италия, Испания, Португалия, Малта, Хърватия и Словения. Кипър е неин ротационен председател през тази година.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени