Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

| обновено на 11.10.24 в 14:07
Снимка: niebg.net

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Бела Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и значението на архитектурното наследство в този регион, както и да възпитат местния патриотизъм у младите поколения.

Проектът стартира през септември тази година и обхваща 10 области, включително Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Разград, Силистра, Русе, Добрич и Варна. Според Антова причината Северна България да бъде във фокуса на инициативата е свързана с нуждата от повече внимание и грижа за архитектурното наследство, което често остава забравено и занемарено.

"Като хора от Видин, пристрастни към Северозападна България, решихме да дадем заявка за това накъде е насочен нашият интерес," споделя тя. Екипът й се заема със задачата да заснеме и представи по-малко известни, но архитектурно значими обекти в различни градове и села на региона. Антова подчертава, че някои от селата около Видин крият невероятни къщи, които са останали неизвестни за широката общественост.


Проектът не само показва красивите примери на запазено наследство, но и насочва вниманието към проблемите с неговото стопанисване. "Има добри примери за опазване на архитектурно наследство, но за съжаление мнозинството от тях са лоши", споделя Бела. Една от целите на инициативата е да насърчи местните общности и власти да предприемат стъпки за запазването на тези архитектурни съкровища, преди да бъдат загубени завинаги.

Един от примерите, който Антова посочва, е град Лом, където, подобно на Видин, има впечатляващи сгради, които остават неизползвани и занемарени. За нея и екипа ѝ, този проект не е просто документалистика, а начин да вдъхнат нов живот на архитектурното наследство и да събудят местната гордост.


Проектът "Скритите архитектурни съкровища на Северна България" обещава да покаже красотата, която бедността е прикрила, и да разкрие цветове, които променят мисленето на хората за този регион. Антова вярва, че чрез създаването на тази платформа, тя ще успее да покаже на България и света, че Северът не е сив и тъжен, а богат на история, култура и архитектурни съкровища, които заслужават внимание и грижа.

Чуйте разговора в звуковия  файл. 

Снимки: niebg.net
По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени