Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
Български дарителски форум търси най-изявените корпоративни дарители

Конкурсът „Корпоративен дарител“ 2024 набира номинации в девет категории, крайният срок за участие е 21 октомври

Българският дарителски форум ще отличи компаниите с изявена дарителска дейност чрез годишните награди „Корпоративен дарител“ 2024. Инициативата се провежда за 19-а поредна година, като настоящето издание е с медийната подкрепа на Българското национално радио. Конкурсът отличава бизнеси, които инвестират в значими каузи, и популяризира добрите практики в корпоративното дарителство в България.

„Мисията на Българският дарителски форум (БДФ) е не само да обединява големите дарители в България и да им помага в техните дарителски инициативи, но и да развива филантропията, като допринася за изграждане на дарителска култура в обществото“, коментира Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на БДФ. „Конкурсът „Корпоративен дарител“ е важен инструмент в реализацията на тази наша цел. Той е начин да популяризираме и наградим най-добрите дарителски практики. Чрез него социалноотговорните компании получават признание за своите усилия и привличат последователи, така доброто се разпространява.“

Срокът за кандидатстване е до 21 октомври 2024 г., като това важи както за български, така и за международни бизнеси, които оперират в страната. Също така за една от категориите (Най-сполучливо партньорство) могат да се правят номинации и от граждански организации, които са реализирали общественозначими инициативи заедно с компания дарител.

Тази година БДФ въвежда три нови категории – „Първи стъпки в корпоративното дарителство“, „Дарителска подкрепа за трудни каузи“ и „Разнообразие в подходите за дарителска подкрепа“. Така наградите стават общо девет.

Чрез конкурса се насърчават дарителски усилия, които водят до трайна социална промяна. Това отнема време и понякога са необходими години опит, но от БДФ вярват, че насърчаването на първите стъпки по този път е стимул за устойчиви дарителски инвестиции. С тази нагласа се появява и специална категория, която да отличи  начинаещите във филантропията. „Чрез категория „Първи стъпки в корпоративното дарителство“ искаме да поставим фокус към тези организации, които сега започват и осъзнават важността на своето въздействие като дарители. Така вярваме, че ще ги стимулираме да превърнат социалната ангажираност в своя устойчива политика“, допълва Теодора Бакърджиева.

В другата нова категория - „Дарителската подкрепа за трудни каузи“ БДФ отделя специално място на компаниите, които поемат риска да помагат за непопулярни и нееднозначно възприемани в обществото каузи. Такива са например подкрепа за мигранти, ЛГБТИ+ общности,  хора с психични проблеми и интелектуални затруднения, ресоциализация на затворници, зависими и пр. „Искаме да засвидетелстваме нашия респект към тези дарители и да им дадем кураж да продължат в избраната посока“, споделят от БДФ и вярват, че ако тези чувствителни и болезнени проблеми намерят своето решение, това ще е от полза за цялото общество.

По наблюдения на организацията в България вече има немалко компании, които са развили дарителските си практики на много високо ниво и прилагат множество и разнообразни подходи за дарителска подкрепа на различни каузи. „Това е изключително трудно, защото изисква не само нестандартно мислене, но и стратегическа визия и познаване на социалната и гражданска среда в страната, отколкото обичайната подкрепа на една кауза по един избран механизъм. Избрахме да им дадем видимост, като създадем отделна категория за компаниите, които влагат повече усилия и развиват множество дарителски инструменти в подкрепа на каузи“, обясняват от БДФ.

Категориите са разделени на качествени и количествени и всяка от тях дава възможност на различни компании да споделят как правят добро и да вдъхновят и други.

Качествени категории

  • Най-добра дарителска програма: отличава усилията на компании, които целенасочено, осъзнато и системно са инвестирали в подкрепа на общественозначими каузи.
  • Най-добра доброволческа програма: отличава компаниите, които създават разнообразни възможности за своите служители да допринасят за каузи чрез доброволен труд.
  • Най-сполучливо партньорство: отличава партньорствата между компании и неправителствени организации, допринесли за решаването на реален проблем. 
  • Първи стъпки в корпоративното дарителство: отличава и поощрява компаниите, които сега прохождат във филантропията. Те могат да кандидатстват с първите си дарителски инициативи, реализирани основно през 2023 г.
  • Дарителска подкрепа за трудни каузи: отличава компании, които инвестират ресурси и подкрепят непопулярни каузи или такива, които се приемат нееднозначно в българското общество. Тези каузи са свързани основно с отстояване на правата на човека и демократичните ценности.
  • Разнообразие в подходите за дарителска подкрепа: отличава компании, които целенасочено и системно инвестират в подкрепа на общественозначими каузи посредством многообразни подходи. В кандидатурите си компаниите представят съвкупността от различни програми и инициативи, които пряко или непряко са насочени в подкрепа на една или повече каузи.

Количествени категории

  • Най-щедър дарител: Кандидатите в тази категория ще бъдат отличени в три подкатегории в зависимост от годишния им оборот за предходната 2023 г.: 
    • Микро и малки предприятия (с годишен оборот до 19 500 000 лв.) 
    • Средни предприятия (с годишен оборот до 97 500 000 лв.) 
    • Големи предприятия (с годишен оборот над 97 500 000 лв.)
  • Най-голям обем нефинансови дарения (стоки, материали, услуги): връчва се на компанията, направила материални и други нефинансови дарения с най-голяма стойност.
  • Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите: връчва се на компанията, чиито служители са положили най-много часове доброволен труд през 2023 г. 
Тази година наградите „Корпоративен дарител“ имат нова идентичност с основно послание „Изключителни дарители. Изключително признание“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна