Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастват опасенията от нови бомбардировки на Израел срещу Бейрут, след като при израелска атака снощи в централната част на ливанската столица загинаха 22-ама души, а близо 120 бяха ранени. От ООН заявиха, че се увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан след съобщения за четвърта израелска атака срещу техен пост.

Израелските удари бяха насочени в квартал с много жилищни блокове и магазинчета в сърцето на Бейрут. От израелската армия не спазиха практиката да издават предупреждение за евакуация. Според източници от службите за сигурност, мишена на израелската атака е бил Уафик Сафа, отговарящ за свръзките, координацията и международните контакти в йерархията на "Хизбула", но той е успял да се спаси.

Според Sky News Arabia, позоваваща се на свои неназовани източници, Уафик Сафа е "сериозно ранен" и е в "критично състояние". Сафа отговаря за звеното за връзка и координация на въоръжената групировка. В четвъртък, когато стана нападението, медиите съобщиха, че той е оцелял.

Международната общност реагира остро на съобщението, че израелски танк е обстрелвал наблюдателен пост в щаба на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. От израелска армия заявиха, че са предупредили служителите на базата преди стрелбата. Ливанското външно министерство съобщи за още двама ранени миротворци при обстрел среущ поста им. От ООН засега не са потвърдили информацията.

Междувременно Израел съобщи, че Хизбула е изстреляла над 190 снаряда срещу страната за последното денонощие. От ливанската групировка обявиха, че са извършили нападение с дронове срещу военна база в Хайфа, в Северен Израел.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна