Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц обяви нов германски пакет с военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. евро

Володимир Зеленски и Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски пътува из Европа, за да търси допълнителна подкрепа за борбата срещу Русия. Днес той се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, след като вече посети Лондон, Париж и Рим, за да популяризира така наречения си "План за победа".

Германия гарантира, че ще достави нови оръжия, от които Украйна се нуждае.

"Доставихме на Украйна пакет от оръжия и помощи на стойност над 600 милиона евро. В него се съдържат петата ПВО система IRIS-T, бойни танкове, БТР-и, гаубици, муниции. До края на годината ще доставим нов пакет оръжия и помощи съвместно с нашите партньори от Белгия, Дания и Норвегия на стойност 1,4 милиарда евро", заяви германският канцлер Олаф Шолц по време на срещата си със Зеленски.

Шолц каза, че съобщението е послание към руския лидер Владимир Путин, че Западът няма да се откаже от подкрепата си за Украйна и че Киев няма да приеме мир, диктуван от Русия, както и че помощта на западните съюзници ще продължи докато е необходимо.

Украинският президент посочи също така, че вече обмисля план за трайно примирие. Той включва много конкретни реалистични стъпки, които биха могли да доведат до реален мир.

"Украйна желае края на войната повече от всяка друга държава. Винаги сме правили всичко, за да предотвратим тази война", заяви Зеленски.

Той благодари на Германия за силната подкрепа за Украйна и по-специално за противовъздушната отбрана, която досега е спасила хиляди животи.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна