Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенчо Маркишки

Що е то суперлуние?

Когато лунният перигей е близък по време с пълнолунието, се наблюдава суперлуние

"Суперлунието със съвпадащи, т.е. близки във времето, лунен перигей и пълнолуние, като такива събития имаше две през тази година – на 18 септември, рано сутринта, и това, което предстои на 17 октомври 2024 година, съобщи в предаването "Следобед за любопитните" астрофизикът Пенчо Маркишки.  

Той допълва, че когато лунният перигей е близък по време с пълнолунието, се наблюдава суперлуние. Тогава, уточнява специалистът, луната изглежда малко по-голяма и по-ярка, а това явление представлява интерес за любителите астрономи. 

Пенчо Маркишки

"Най-интересното явление, не само през октомври, но и през есента на тази година, е срещата с кометата C 2023, а това означава че е открита в началото на 2023 година и по-точно тя е заснета в Китай още на 9 януари, а след това на 22 февруари, с техника на програмата "Атлас" – система за заснемане на астероиди преди сблъсъка им със Земята, като тези телескопи работят в Южна Африка", разяснява Пенчо Маркишки. 

Максималното приближаване на тази комета до слънцето е било на 27 септември, но ще бъде най-близко до Земята на 12 октомври, когато ще може да бъде наблюдавана и от България, допълва експертът.

Цялото интервю на Ани Костова с Пенчо Маркишки от предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – личен архив и Уикипедия

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна