Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта руска ракетна атака срещу Одеска област в рамките на последните пет дни

Снимката е от удари в Одеса и е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Миналата нощ Русия подложи на нов въздушен удар района на Одеса, украинските власти и партньорите им в Лондон съобщават за неотслабващи атаки на войските ѝ в Донбас.

Според сводката на Британското военно разузнаване, публикувана от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, руснаците обграждат град Селидове и ще се опитат да го овладеят през следващите седмици. Овладяването на Селидове ще се само подготовка за щурма на Покровск - главният логистичен център на украинците в Южен Донбас.

Руското министерство на отбраната твърди, че войските му са завладени Острийске - село на юг от Селидове, което е на подстъпите на друг ключов град - Корахове. На север, в Турецк, украинците признават, че държат едва около половината от града. Руснаците напредват в центъра, но позициите им са уязвими на контраатаки.

Британското разузнаване отчита опита на Русия да активизира и фронта в Запорожието, който е статичен повече от година. Там войските ѝ са завладели село на главния път от окупирания Мелитопол към град Запорожие.

За Одеска област снощната ракетна атака е била четвъртата за последните пет дни. Местните власти съобщават за общо 13 цивилни жертви в резултат на атаките от сряда и четвъртък. След окупирането на Крим и нашествието от 2022 г., Одеска област остана единственият излаз на море за Украйна. С ударите по пристанищната инфраструктура Москва се мъчи да потисне украинската икономика, коментира днес областният управител Олег Кипер.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обвини руския президент Владимир Путин, че не желае мир и "дори не е готов да говори с германския канцлер по телефона".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени