Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една година сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

Снимка: Pixabay

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи за "Хоризонт" Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

Антоанета Василева коментира на какво се дължи този ръст в броя на постъпилите сигнали:

"Смятам, че дължи на изключително добрата работа на екипа на горещата линия от една страна. И от друга страна понякога и престъпниците в мрежата правят грешки и ние се възползваме от тези техни грешки много бързо и засичаме и докладваме незаконното съдържание".

100% от сигналите са свързани със сексуално съдържание, сексуално изнудване и експлоатация на деца.

"Ние сме доведен партньор на "Киберпрестъпност" и работим с тях. Ще работим усилено с деца и родители, така че да предпазим децата, да ги запознаем с рисковете и да развием у тях умения, които да ги направят устойчиви към всички рискови ситуации в мрежата и да знаят какво да правят, когато са в рискова ситуация".

Всяко дете, което има проблем или въпроси в интернет пространството, както и всеки родител, който се притеснява, че детето му е жертва на онлайн злоупотреба, може да позвъни на телефон 124-123 – директно набиране.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна