Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща позиция на посланиците в ЕС за провеждане на втора междуправителствена конференция с Албания

Снимка: Алами/Ройтерс

Посланиците на страните членки на ЕС приеха обща позиция, с която допускат провеждането на втора междуправителствена конференция с Албания. Тя ще е по клъстър "Основни права"  и бележи начало на преговорите по същество, каквито все още няма с Република Северна Македония.

Втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се проведе в Люксембург, бележи отварянето на първия преговорен клъстър по ревизираната методология за оценка на напредъка през 2020 г., която дава приоритет на основните реформи, уточняват от унгарското председателство. Напредъкът в тези области ще определи хода на цялостните преговори. 

Темите в този клъстър обхващат функционирането на демократичните институции, реформите в публичната администрация, правосъдие и основни права, правосъдие, свобода и сигурност, а също и икономическите критерии като обществени поръчки, статистика и финансов контрол.

Това на практика е разделяне между Албания и Северна Македония, след като първата междуправителствена конференция с двете страни се проведе през юли 2022 г.

Позицията на Съвета за Северна Македония е, че тя не е изпълнила задълженията си по преговорната рамка на ЕС, която предполага редица реформи, сред които и включването на българите като държавнотворна народност в преамбюла на конституцията.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени