Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършва 6-годишният спасителен ремонт на храма в кюстендилското с. Драговищица

Снимка: Кирил Фалин

Водосвет и курбан за здраве беше отслужен тази вечер пред храма "Успение Богородично", чиито спасителен ремонт продължава шеста година, в кюстендилското село Драговищица.

Курбанът е дарение от кмета на селото с около 600 жители София Плачкова, която се връща на поста след месеци принудително отсъствие и беше замествана от временно изпълняващ длъжността.

Храмът "Успение Богородично", изграден 1859 година, беше пред срутване. В предната част беше напукан от купола до основите и службите в него спряха - не влизаха богомолци, защото беше рисковано.

През 2018 година правителството гласува 300 хил. лева за укрепването, спонсори и дарители осигуриха още три транша по 50-60 хил. лева.

Вътре се правят реставрации по стенописите, предстоят и довършителни работи през пролетта.

Вечерта преди деня на света Петка беше организиран водосвет, отслужен от отец Васил Манасиев. Дойдоха десетки хора и от съседните села.

Свещеникът припомни:

"Този ремонт продължи дълго време. От това, което беше като пукнатина през цялото (от покрива до основата), все още си личат белезите. Останаха ни довършителни работи. Много средства отидоха, над 400 000 лв". 

Надявам се от пролетта да бъде действаща, да се възобнови църквата, сподели още отец Васил Манасиев, който хората от района познават и като запален рокер.

Снимки -  Кирил Фалин.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна