Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите на Левски спечелиха Суперкупата

Шампионът в Националната волейболна лига за мъже Левски спечели за втора поредна година Суперкупата на България.

Във финала на четиристранния турнир в столичната зала "Левски София", в който играха още ЦСКА и Нефтохимик 2010, домакините победиха с 3:2 (25:21, 25:16, 23:25, 31:33, 16:14) гейма Дея спорт Бургас.

"Сините" имаха огромно игрово превъзходство през целия двубой, а гостите от Бургас трудно намираха отговор срещу разнообразната игра, която организираше разпределителят на Левски Стоил Палев.

Още в първите минути на мача Левски поведе с 8:3 точки. До края на първия гейм преднината на столичани варираше между 3 и 5 точки и въпреки добрите нападения на Йонатас Кардозо Дея не успя да се доближи до съперника си.

Вторият гейм започна още по-убедително за Левски, отколкото първия. Волейболистите на Николай Желязков успяха да поведат с осем точки при 12:4, но носителят на Купата на България Дея съкрати изоставането си до четири след блокада на Николай Николов при 12:16.

Последва обаче нова точкова серия за домакините, които демонстрираха и отлична игра на блокада. Точно по този начин те спечелиха и втория гейм с 25:16, за да се доближат само на един от трофея.

Спечелването на този един гейм обаче не се оказа никак лесна задача. В началото на третия гейм Дея взе преднина от няколко точки, която успя да запази до самия край. Волейболистите на Левски сваляха изоставането си до точка или две във втората половина на гейма, но така и не успяха поне да изравнят.

Най-драматичен се оказа четвъртият гейм, който бе спечелен от гостите от Бургас с 33:31. Тимът на Левски водеше с 12:9 в средата му, а в края му имаше пет мачбола, но играчите на Дея използваха целия си опит, за да се измъкнат.

В решителния пети гейм играта отново започна точка за точка. Левски поведе с две точки при 7:5 след блокада срещу Димитър Василев. Така размяната на полетата дойде при 8:6 в полза на шампионите.

Дея обаче изравни отново при 12:12, което увеличи още повече напрежението. Но гостите така и не успяха да направят нова брейк точка, с която да поведат и при втория си мачбол в гейма и общо седми "сините" затвориха срещата с блок-аут за 16:14.


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна