Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публично разследване на нападението с "Новичок" в Солсбъри

Паркът в Солсбъри, в който Доун Стърджис е открита в безсъзнание след досег с "Новичок".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство ще започне публично разследване на нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, за да се установи дали целите на атаката са били надеждно защитени от МИ-5 и полицията, след като стана ясно, че една от тях е била жертва на хакерска атака от руското разузнаване, съобщи вестник "Таймс".

Бивш върховен съдия ще започне изслушвания за смъртта на 44-годишната Доун Стърджис, която почина след отравяне с "Новичок" след извършеното по-рано нападение срещу Сергей Скрипал, руски двоен агент, и дъщеря му Юлия. Семейство Скрипал, които бяха намерени в безсъзнание на пейка в градски парк, се разболяха тежко, но оцеляха.

След това Стърджис, майка на две деца, случайно попадна на бойното нервнопаралитично вещество в шишенце за парфюм, използвано през март 2018 година при опита за убийство на Скрипал, за което британското правителство обвини Кремъл.

Общественото разследване, което започва на 14 октомври в Солсбъри, ще разследва ролята на руската държава в отравянето и предполагаемото участие на офицери от руското разузнаване. Ще бъде проверено също дали властите на Обединеното кралство са взели подходящи предпазни мерки в началото на 2018 година, за да защитят Скрипал от нападение.

Като бивш офицер от руското военно разузнаване, който е действал като двоен агент за МИ-6 и е бил освободен от руски затвор през 2010 година, след размяна на шпиони, той беше смятан за потенциална мишена. В писмо до НАТО през 2018 година сър Марк Седуил, тогавашен съветник по националната сигурност, пише: "Имаме информация, показваща интереса на руското разузнаване към Скрипал, датиращ поне от 2013 година". Той допълва, че имейл акаунтите на Юлия Скрипал са били атакувани от киберспецилисти на руското разузнаване.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени