Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение

Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.
Снимка: Ройтерс

Първият кораб с мигранти от Италия към албанското пристанище Шенгин потегли вчера от остров Лампедуза. Ще бъдат настанени в центрове за съответен прием в Албания съобразно споразумението между Италия и Албания. Очаква се корабът да пристигне между вторник вечерта и сряда. Операцията се ръководи от вътрешното министерство на Италия.

Корабът на италианските военноморски сили "Либра" има на борда си 16 мигранти - само мъже, от които 10 души са от Египет, а 6 са от Бангладеш.

Според протокола между Италия и Албания те са от страни, смятани за безопасни.

При пристигането им в Албания ще бъдат подложени отново на необходимото проучване за получаване на убежище. Ще пребивават в мигрантски центрове, създадени от Италия на мястото на бивша въздушна албанска база край селището Джадър.

Разполагат с над 800 места от които са готови близо 400. В рамките на четири седмици италианските власти трябва да вземат решение за мигрантските молби за убежище. 

Европейският съд излезе преди дни със становище относно определянето на една държава за безопасна, което може да се окаже сериозна спънка по реализирането на споразумението между Италия и Албания за мигрантите. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна