Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще предложи ново законодателство за връщането на мигранти

Мигранти пристигат с риболовна лодка на пристанището в Палеохора, остров Крит, 22 ноември 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Европейската комисия ще предложи ново законодателство за увеличаване на депортациите на нелегалните мигранти, съобщи в писмо до страните членки председателката на институцията Урсула фон дер Лайен, предаде АФП.

"Комисията ще представи ново предложение за законодателство, което ще дефинира ясни задължения за сътрудничество за връщащите си и за ефективност на процеса по връщане", пише тя в отговор на искания на няколко държави от общността.

"Но ще се нуждаем от нова правна рамка, за да повишим капацитета си за действия", допълва Фон дер Лайен в писмото, изпратено преди Европейския съвет в четвъртък и петък в Брюксел, част от който е посветена на миграцията.

Според нея блокът трябва "да изгради ниво на хармонизация и доверие", за да улесни депортирането на нелегални мигранти, така че всяка страна да признава решенията, взети от другите.

Това означава, че не трябва да се допуска "мигранти с решение за връщане в една страна да могат да се възползват от пропуски в системата в друга държава и да избегнат депортация".

По данни на Фон дер Лайен около 20% от заповедите за експулсиране, издадени по отношение на нелегални мигранти, влизат в сила. Тя обещава и по-добро сътрудничество с трети страни при приема на изгонени мигранти, отчасти посредством затегната позиция към визовата политика.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна