Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижаване на британската безработица до 4%

Безработицата в Обединеното кралство се понижи през периода юни - август до 4,0% от 4,1% през предходните три месеца (май - юли), достигайки най-ниско ниво от началото на годината (от трите месеца до януари 2024 г.), показват данни на официалната британска статистика ONS.

понижаването на нивото на безработица е в резултати на намаляване на броя на безработните със 141 хиляди до общо 1,39 милиона (7-месечно дъно).

Броят на новозаетите пък се увеличи през трите месеца до края на август с 373 хиляди до рекордните 33,37 милиона.

Между юли и септември тази година свободните работни места в Обединеното кралство пък са намалели с 34 000 до 841 000, което е сигнал за известно отслабвана на трудовия пазар.

В същото време заплатите в Обединеното кралство, включвайки бонусите, се повишиха през юни - август с 3,8% на годишна база до 693 паунда на седмица, което е най-слабото нарастване на заплащането на труда от ноември 2020 г. и след повишение с 4,1% през трите месеца до края на юли.

Изключвайки бонусите, заплатите се повишиха за трите месеца до края на август с 4,9% след растеж с 5,1% през предходния тримесечен период (май- юли).

Именно данните за британските заплати без бонусите се наблюдават от Английската централна банка, когато тя преценява кога да намали лихвените проценти.

Коригирани спрямо инфлацията, заплатите в реално изражение, включващ и бонусите, се увеличиха към края на август с едва 0,9% - под тяхното нарастване с 1,1% през трите месеца до юли.

Английската централна банка понижи основните си лихви на срещата през август, но ги остави непроменени на заседанието си през септември, заявявайки, че иска да види допълнителни признаци, че инфлационният натиск намалява.

В сряда ще бъдат публикувани данните за индекса на потребителските цени през септември, като пазарните очаквания са за забавяне на инфлацията до 1,9% - под целевото ниво на АЦБ, въпреки че основната инфлация (без цени на храни и енергия) вероятно ще остане по-силна.

Преди тези важни данни участниците на паричните пазари оценяват на около 80% вероятността Английската централна банка да намали отново лихвите на заседанието си на 7-и ноември.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна